vragen over de cooperatie, over zonnepanelen of de subsidieregeling?

FAQ
veelgestelde vragen

Voor als je meer wilt weten

Hoe kan ik nu mee doen?

Je kunt op de volgende manieren meedoen:
  1. Je hebt een bedrijfsdak en wil dat wel ter beschikking stellen voor zonnepanelen: mail ons!
  2. Je bent inwoner van Rijssen-Holten en wil zorgen dat Nederland een beetje groener wordt en goedkoop groene energie gaan gebruiken via zonnepanelen die onze coöperatie op bedrijfsdaken in Rijssen-Holten plaatst: meld je aan.
  3. Je wil een leuk rendement op je spaargeld: je doet mee in de financiering van de zonnepanelen. Lees meer op de aanmeldpagina.

Doen ze dit al ergens anders?

Jazeker! Kijk bijvoorbeeld maar eens op https://samenom.nl/omdenkers/, https://www.hieropgewekt.nl/initiatieven en https://samenom.nl/collectief-om/ . En Hof van Twente ging ons al voor. Brummen en Enschede ook. En nog veel meer. Maar niet allemaal maken ze gebruik van de relatief nieuwe en gunstige postcoderoos-subsidieregeling: dat doet Hof van Twente o.a. wel. En nu willen wij dat ook.

Hoe zit het nu precies met die subsidie-regeling?

De mensen van Hof van Twente hebben daarover veel informatie, zie http://www.hofvantwenteoprozen.nl/veelgestelde-vragen.php . En er is een Wikipedia-pagina over de regeling: https://nl.wikipedia.org/wiki/Postcoderoosregeling . Het komt er in het kort op neer dat iedere Nederlander belasting betaalt als hij energie gebruikt, en een deel van die belasting is om de omslag te maken naar groene energie. Dat doet de overheid door de opbrengst van de belasting deels als subsidie te geven aan groene initiatieven. Slimme ondernemers maken daar soms gebruik van. Maar als burgers van Rijssen-Holten kunnen we dat ook zelf, via een coöperatie! Dan maken we slim gebruik van subsidie waar elke Nederlander aan meebetaalt; dat is toch zonde om te laten liggen? En we maken de wereld er nog beter mee ook!

Kan iedereen mee doen?

Bijna iedereen in Rijssen-Holten kan meedoen, zowel huurders, woningeigenaren als ondernemers. De enige voorwaarden zijn dat je een eigen energierekening hebt (als je energie wordt verrekend in de huurprijs kun je dus helaas niet meedoen) en dat je mag meedoen voor maximaal 10.000 kWh (een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3.500 kWh).

Ondernemers kunnen alleen meedoen voor de eerste 10.000 kWh en als ze een aansluiting hebben met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère.

Wat levert het me op?

Allereerst dat u de wereld sneller een beetje beter maakt, door over te stappen op duurzame energie.

Op elk kWh dat u afneemt via de coöperatie krijgt u 4 cnt korting. 4.000 kWh/jr levert dus een korting van 160 euro/jr op. U mag meedoen voor 85% van uw jaarverbruik.

Daarnaast bieden sommige energieleveranciers extra kortingen, zoals een korting op de aansluitvergoeding die kan oplopen tot ca 60 euro/jr. Als u daarnaar overstapt pakt u dus ook die korting mee.

We hopen op korte termijn een mogelijkheid te hebben waarmee u zelf online snel kunt zien wat u exact zou betalen; door dat te vergelijken met wat u nu betaalt, weet u uw korting.

Leden kunnen daarnaast geld lenen aan de coöperatie en daarmee profiteren van een mooi rendement op uw geld.

Maar nogmaals: we hopen dat u zelf ook de waarde ziet van meedoen in wat zo mooi heet, de energie transitie. Dat u later aan u kinderen en klein op hun vraag "wat deed u opa/oma?" kunt vertellen van uw lidmaatschap aan onze coöperatie, en gebruik van 100% duurzame stroom!

Wat kost het om mee te doen?

In de subsidieregeling waar je van wil meeprofiteren staat dat een coöperatie nodig is. Een coöperatie werkt met leden. Leden kunnen meebeslissen (zie ook de statuten van de coöperatie). Om lid te worden betaal je éénmalig enkele tientjes lidmaatschapsgeld: de hoogte wordt berekend op basis van je de hoeveelheid energie die je gaat afnemen. Is je verbruik nu bijvoorbeeld 4.000 kWh, dan mag je voor maximaal 3.400 kWh (85%) mee doen, en betaal je éénmalig € 34,-.

Voor de duidelijkheid: daarna hoef je niets meer te betalen en heb je 15 jaar lang goedkope duurzame stroom uit je eigen omgeving. Bij gelijkblijvende omstandigheden, en die kans lijkt momenteel groot, is dat over 15 jaar dus tussen de 2.000 en 3.000 euro voordeel.

Moet ik overstappen naar een bepaalde energieleverancier?

Dat hoeft niet, maar overstappen is zowel administratief als financieel aantrekkelijk. Door over te stappen neem je je eigen opgewekte stroom af en ontvangt coöperatie Opgewekt Rijssen-Holten een vergoeding van de energieleverancier. Dit geld zorgt ervoor dat het rendement voor de leden hoger wordt. Sterker nog: wanneer je meedoet en niet overstapt naar onze energieleverancier, dan zijn we helaas genoodzaakt jaarlijks € 50,- per jaar administratiekosten in rekening te brengen voor de administratieve afhandeling. Dit komt doordat OM de verrekening van de energiebelasting en de korting geautomatiseerd verwerkt. Bij een andere energieleverancier moet dit handmatig gebeuren, moeten er aparte afspraken gemaakt worden, ben je zelf verantwoordelijk voor het terugkrijgen van de energiebelasting en het overmaken van ons deel aan de coöperatie.

Overigens zijn ook nog niet alle energieleveranciers bereid bij deelnemers aan de Regeling Verlaagd Tarief de energiebelasting te verrekenen. Op de site van 'Hof van Twente op Rozen' zie je welke leveranciers bereid de belasting te verekenen. Als je niet wilt overstappen, vraag dan altijd bij je huidige leverancier of deze de verrekening wil en kan toepassen. Je kunt dit doen door de volgende vraag te stellen: "Accepteert u een Ledenverklaring (conform artikel 19b lid 6 Uitvoeringsregeling Wet belastingen milieugrondslag (“URbm”) en verklaring artikel 19b lid 9 URbm) en bent u bereid op grond hiervan mij de energiebelasting terug te geven van de stroom die mijn panelen op het dak van coöperatie Opgewekt Rijssen-Holten hebben opgewekt?".

Kan ik ook deelnemen als ik zelf zonnepanelen heb?

Als je zelf zonnepanelen hebt, maar niet voldoende voor je totale stroomverbruik, is het ook mogelijk lid worden van de coöperatie. In dat geval bepaal je eerst welke hoeveelheid stroom je nog niet zelf opwekt en voor 85% van dat verbruik kun je dan deelnemen. Verbruik je bijvoorbeeld 4.000 kWh per jaar en wekken je zonnepanelen 1.000 kWh per jaar op, dan kun je meedoen voor 85% van 3.000 kWh per jaar.

Hoe zit het met inkomsten en uitgaven van de coöperatie?

De coöperatie heeft uiteraard geld nodig om de lening die ze afsluit om zonnepanelen te plaatsen terug te betalen, dakeigenaren een vergoeding te geven (een jaarlijkse vergoeding van 1,25 cent per op hun dak geproduceerd kWh) en voor ondersteuning bij haar werkzaamheden. De inkomsten van de coöperatie bestaan uit de verkoop van stroom (circa 4 cent per kWh) en de energiebelasting die de leden van de coöperatie op grond van de Regeling verlaagd tarief terug ontvangen (12,65 cent incl. btw per kWh). Van dit bedrag dragen de leden het grootste deel, door het bestuur voor 2018 vastgesteld op 8,65 cent per kWh, af aan de coöperatie voor betaling van rente en aflossing en overige exploitatielasten. Het restant blijft bij de leden als korting op de stroomprijs. Als de energiebelasting of stroomprijs stijgt, dan neemt de ruimte om korting te verlenen toe; daalt de energiebelasting of stroomprijs dan kan de korting voor leden dalen.

Leden kunnen volledige inzage krijgen in de administratie en zo precies zien hoe het zit met kosten en inkomsten.

Beoogde verdeling van opbrengsten (dit is ter indicatie):
Voordeel elke partij na aftrek kosten

De leden kunnen elk jaar in de jaarvergadering over allerlei zaken beslissen. Dus als er op enig moment geld 'over' is, beslissen de leden over de besteding. Wat de initiatiefnemers betreft, en zo staat het ook in de statuten, gebruiken we geld zoveel mogelijk voor de energietransitie.

Ben ik ergens voor aansprakelijk als ik lid word?

De coöperatie is een 'coöperatie U.A'. Dat staat voor Uitgesloten Aansprakelijkheid. Leden kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. De coöperatie is juridisch eigenaar van de zonnestroominstallatie en dus aansprakelijk. Hiervoor is de coöperatie verzekerd. Mocht er zich toch een situatie voordoen waarin de schade aan de panelen niet verzekerd is (in geval van onverzekerde situaties, denk hierbij bijvoorbeeld aan oorlog of natuurramp), dan stopt het project. In dat geval zijn de leden enkel het lidmaatschapsgeld van een paar tientjes kwijt. Lees hier evt meer.

Maar er is toch al genoeg groene energie, met zonnepanelen enzo?

Er komt eindelijk wat actie, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Zie b.v. dit artikel uit 2018.

Wat zijn de statuten van de coöperatie?

Die vindt u hier. Het KvK uittreksel vindt u hier. Ons BTW-nr is NL858359169B01.

Doen jullie als bestuurder ook mee?

Jazeker! Alle bestuursleden nemen zowel stroom af als dat ze geld lenen aan de coöperatie (en van de rente profiteren, zoals iedereen in Rijssen-Holten dat ook kan doen).

Hoe weet ik dat het goed zit, dat er niet gegraaid wordt?

Lees gerust even de statuten van de coöperatie! Daarnaast kunnen alle leden het bestuur en de kas controleren. Tot slot, en misschien wel het belangrijkste/sterkste: wij wonen zelf in Rijssen of Holten: wij willen als we in onze gemeente boodschappen doen iedereen recht in de ogen kunnen kijken!

Hoe wordt ik op de hoogte gehouden?

Zodra we van start zijn, zullen we mensen die zich aanmelden periodiek informeren over de status, b.v. hoeveel aanmeldingen we hebben. Daarnaast overwegen we een nieuwsbrief.

Ik heb meer/andere vragen

We weten uit ervaring: zoveel mensen, zoveel vragen. We hadden hier nog veel meer vragen en antwoorden kunnen zetten, maar dan krijg je al snel weer de situatie dat het allemaal teveel wordt. Vind je je antwoorden niet op deze website? Dat is dus niet omdat we iets achter willen houden. Stuur a.u.b. even een mail naar info@opgewekt-rijssen-holten.nl. Als je je telefoonnummer vermeldt, bellen we je binnen twee werkdagen terug. Ook kun je ons bellen via nummer 0547-208000. Ook daar kun je een bericht achterlaten om teruggebeld te worden.

Overtuigd?

Doe mee!